بین الملل تابناک: اظهارات توهین آمیز وزیر دفاع انگلیس درباره ایران، هک شدن تلفن لیز تراس به دست روسها، کشته شدن ۱۵۱ تن در کره جنوبی در جشن شبانه، آزادی مسنترین زندانی گوانتانامو و هشدار آمریکا به اتباع خود در قاهره، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اظهارات توهین آمیز وزیر دفاع انگلیس درباره ایران
وزیر امور خارجه انگلیس که به دهلینو سفر کرده است، ضمن تکرار ادعای به کارگیری پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین که بارها از سوی مقامات کشورمان رد شده است، در اظهاراتی توهینآمیز و خلاف اصول دیپلماتیک گفت: باید از ورود این فناوریها به دست کسانی که او «تروریست» نامید جلوگیری شود.
«جیمز کلورولی» روز شنبه با ایراد سخنانی در جلسه ویژه کمیته مقابله با تروریسم سازمان ملل در دهلینو ـ که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد ـ ادعا کرد: هم اکنون از پهپادها برای هدف قرار دادن زیرساخت های مهم ملی و اهداف غیرنظامی در تهاجم وحشیانه روسیه به اوکراین استفاده می شود [...] به همین دلیل ما سه فرمانده نظامی و یک شرکت ایرانی را که در تامین پهپادها فعالند، تحریم کردهایم.
وی با بیان این اظهارات توهین آمیز که «باید تلاش بیشتری برای جلوگیری از ورود این فناوریها به دست تروریستها انجام دهیم» افزود: در سال ۲۰۱۹، دولت انگلیس استراتژی هواپیمای ضد بدون سرنشین را راهاندازی کرد و ما در حال تأمین مالی فناوریهای جدید ضد پهپاد هستیم. کلورولی ادامه داد: ما از طریق مجمع جهانی مبارزه با تروریسم تلاش میکنیم تا همه اقدامات را برای جلوگیری از سوء استفاده تروریست ها از هواپیماهای بدون سرنشین انجام دهیم.
هک شدن تلفن لیز تراس به دست روسها
روزنامه میل آن ساندی به نقل از منابع امنیتی گزارش داد، ظاهرا نفوذ به تلفن لیز تراس در تابستان ـ که وزیر خارجه بود و برای گرفتن رهبری حزب محافظهکار تلاش میکرد ـ رخ داده و به علت حساسیت موضوع بوریس جانسون اجازه نداد موضوع به رسانهها درز کند.
طبق گزارش میل آن ساندی، پیامهایی که هکرها به دست آوردند، شامل «مذاکرات بسیار حساس لیز تراس با وزرای خارجه ارشد بینالمللی درباره جنگ در اوکراین، از جمله بحثهای مفصل درباره محمولههای تسلیحاتی بود.»
در زمان وقوع این حمله هکری، لیز تراس، وزیر امور خارجه دولت بوریس جانسون، نخستوزیر پیشین انگلیس بود.
در حالی که جزئیات این هک نامشخص است، گمان میرود مجرمان مکالمات یک ساله از جمله گفتوگوهای خصوصی تراس و متحد سیاسی او «کواسی کوارتنگ» را که از جانسون انتقاد نمودند، دانلود کردند.
این گزارش تقصیر را به گردن بازیگران دولتی خارجی میاندازد که «فرض میشود برای روسیه ولادیمیر پوتین کار میکنند»؛ هرچند یک کارشناس سایبری که این روزنامه به آن اشاره کرده است، مظنونان معمول دیگری مانند چین، کرهشمالی و ایران را که علاقه زیادی به دانستن این دارند که وزیر خارجه در حال گفتن چه چیزی است نام برد.
این روزنامه انگلیسی به نقل از یکی از منابع گزارش داد، با وجود اینکه این حادثه موجب نگرانی از وقوع باجگیری احتمالی شد، دستور خاموشی خبری صادر شد، زیرا «اگر بتوان تلفن وزیر امور خارجه را به راحتی به خاطر پیامهای شخصی شرمآور غارت کرد، برای سرویسهای اطلاعاتی چندان وجهه جالبی ندارد.»
یک سخنگوی دولت انگلیس با بیان اینکه در مورد «تدارکات امنیتی شخصیتها» اظهارنظر نمیکند، تاکید کرد که دولت لندن «سیستمهای قوی برای محافظت در برابر تهدیدات سایبری در اختیار دارد.» احزاب اپوزیسیون انگلیس اما خواستار تحقیقات مستقل فوری در مورد این ادعاها شدهاند.
به دنبال این جنجالها، لیز تراس در ششم سپتامبر جانشین بوریس جانسون به عنوان نخستوزیر انگلیس شد و تنها ۴۵ روز این سمت را داشت و به نخستوزیری با کوتاهترین دوره خدمت در تاریخ انگلیس تبدیل شد.
کشته شدن ۱۵۱ تن در کره جنوبی در جشن شبانه
به دنبال کشته شدن ۱۵۱ تن از مردم در جشن هالووین در سئول، یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی امروز یکشنبه (۸ آبان ماه) در این کشور عزای عمومی اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، یون همچنین به خانواده قربانیان تسلیت گفت و ابزار امیدواری کرد زخمیان این حادثه هر چه سریعتر بهبود یابند.
رئیس جمهوری کره جنوبی در بیانیهای اعلام کرد: این حادثه واقعا غم انگیز است. وی همچنین بر این باور است که چنین حادثه غم انگیز و فاجعه باز نباید در قلب سئول به وقوع می پیوست.
به استناد گزارش های خبری، این حادثه در ساعت۲۲ و ۳۰ دقیقه (شنبه ۷ آبان ماه) به وقت محلی رخ داد.
قربانیان توسط جمعیت زیادی که در خیابانی باریک در جریان جشن شبانه در نزدیکی هتل همیلتون در منطقه ایتائه وون به جلو فشار میآوردند، له شدند.
فیلمهایی که در رسانههای اجتماعی منتشر شده است، بسیاری از قربانیان را نشان میدهد که روی پیادهرو دراز کشیدهاند؛ در حالی که پرسنل اورژانس و اطرافیان در تلاش برای احیای آنها CPR انجام میدهند.
رسانههای محلی گفتند که حدود ۱۰۰ هزار تن برای جشنهای هالووین به ایتائه وون رفته بودند؛ به علت بیماری کرونا این جشن شبانه چندسالی در کره جنوبی برگزار نشده بود.
آزادی مسن ترین زندانی گوانتانامو
روز شنبه، وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد، «سیف الله پاراچا» ۷۵ ساله، مسنترین زندانی زندان بدنام ارتش آمریکا در خلیج گوانتاناموی کوبا آزاد شده و به پاکستان بازگشته است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، در بیانیه وزارت امور خارجه پاکستان نوشته شد: «سیف الله پاراچا، تبعه پاکستانی، که در زندان خلیج گوانتانامو بازداشت بود، روز شنبه، ۲۹ اکتبر ۲۰۲۲، آزاد و وارد پاکستان شد. وزارت خارجه پاکستان یک فرآیند گسترده بین سازمانی را برای تسهیل استرداد پاراچا تکمیل کرد. ما خوشحال هستیم یک شهروند پاکستانی بازداشت شده در خارج، سرانجام دوباره به خانوادهاش پیوست.»
به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، پاراچای ۷۵ ساله مسنترین زندانی زندان گوانتانامو بود که به ظن داشتن روابط با «القاعده» در این زندان نگهداری میشد؛ اما هرگز در مدت بازداشتش در این زندان به جرمی متهم نشد. مقامات آمریکا در ماه می ۲۰۲۱ با آزادی او بعد از زندانی بودن او برای بیش از ۱۷ سال در این زندان موافقت کردند.
پاراچا در ژوئیه ۲۰۰۳ در یک عملیات «دفتر تحقیقات فدرال آمریکا» (اف.بی.آی) در تایلند دستگیر شد.
پاراچا که در آمریکا تحصیل کرده، از سوی مقامات آمریکایی متهم به داشتن ارتباط با برخی از ارشدترین چهرههای گروه القاعده از جمله «اسامه بن لادن»، رهبر اسبق القاعده و «خالد شیخ محمد»، کسی که از او به عنوان مغز متفکر حملات ۱۱ سپتامبر یاد شده، گشت. او بعد از دستگیر شدن ۱۴ ماه را در زندان ارتش آمریکا در پایگاه «بگرام» در افغانستان در بازداشت بود و پس از آن به زندان گوانتانامو منتقل شد.
مقام های آمریکایی معتقد بودند، پاراچا یک «تسهیلگر» القاعده است که به دو تن از عاملان حملات ۱۱ سپتامبر در یک تراکنش مالی کمک کرد. با وجود این، پاراچا هر گونه دست داشتنش در تروریسم را رد و تاکید کرده، نمیدانسته کسانی که به آنها کمک کرده اعضای القاعده بودهاند. «عزیر پاراچا»، پسر او هم قبل از دستگیر شدن پدرش، به اتهام کمک به ورود مظنونان به تروریسم به آمریکا با مدارک شناسایی تقلبی دستگیر شده بود.
«جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا تحت فشار بوده تا زندانیان بدون اتهام را از این زندان آزاد کرده و محاکمههای مربوط به آنهایی که متهم به ارتباط مستقیم با القاعده شدهاند را اجرا کند.
دولت بایدن سال گذشته میلادی با آزادی پاراچا به همراه آزادی «عبدالربانی» ۵۵ ساله، یک تبعه پاکستانی دیگر، و «عثمان عبدالرحیم عثمان» ۴۱ ساله، یک تبعه یمنی، از زندان گوانتانامو موافقت کرد.
وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیه خود نامی از عبدالربانی نیاورد.
همچنان 35 زندانی از جمله خالد شیخ محمد در زندان گوانتانامو نگهداری میشوند. وکیل پاراچا به شبکه خبری «بی.بی.سی» گفت، انتظار دارد در ماههای آینده تعداد زندانیهای بیشتری از گوانتانامو آزاد شوند.
اواخر شهریور ماه روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» فاش کرد، دولت جو بایدن در تلاش است که بیسروصدا، روند تعطیلی زندان گوانتانامو را اجرا کند. این روزنامه نوشت، با اینکه تعطیلی این زندان یکی از وعدههای انتخاباتی بایدن بود، کاخ سفید مخفیانه این روند را دنبال کرده تا جنجال سیاسی پیرامون آن ایجاد نشود.
در گزارش وال استریت ژورنال عنوان شئ، دولت آمریکا به تعطیلی این بازداشتگاه نزدیکتر شده است و تلاش برای انتقال بازداشتیها به دیگر زندانهای آمریکایی ادامه دارد.
این زندان مخوف در سال ۲۰۰۲ در پایگاه دریایی آمریکا در کوبا احداث شد تا تروریستها در آن نگهداری شوند اما اندکی بعد، تصاویر منتشر شده از آن رفتار وحشیانه با بازداشتشدگان را نشان دادند که اغلب بدون اتهام مشخص یا برگزاری دادگاه سالها در آنجا به طرز فجیعی نگهداری میشدند.
هشدار آمریکا به اتباع خود در قاهره
سفارت آمریکا در قاهره از اتباع خود خواست به هشدارهای داده شده در خصوص اعتراضات در این شهر پایبند باشند.
به گزارش سایت شبکه خبری روسیا الیوم، سفارت آمریکا در قاهره با صدور بیانیهای اعلام کرد، طی ۲۴ ساعت گذشته، مصر شاهد کاهش چشمگیر نرخ ارز بوده و این موضوعی است که بر اقتصاد و جمعیت تأثیر میگذارد.
در بیانیه مذکور همچنین آمده است، در سایتهای شبکههای اجتماعی فراخوانهایی برای برگزاری اعتراضات در مصر وجود دارد.
این سفارتخانه همچنین اعلام کرد، شهروندان آمریکایی باید احتیاط کنند و از مناطقی که احتمال دارد در آنها اعتراضات برگزار شود، دوری گزینند.
سفارت آمریکا در قاهره همچنین اعلام کرد که هیچ گونه اطلاعاتی درخصوص مکان دقیق اعتراضات ندارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.